”Een dag zonder wijn is als een dag zonder zon” zegt een oud gezegde. Geen probleem, Rasteau geniet van beide. Het is een rustig dorpje op een heuvel, gelegen in de Provence (Vaucluse), op de Route Touristique des Côtes du Rhône. Evenals de buurdorpen Vacqueyras, Gigondas, Sablet,... is het gekend om zijn voortreffelijke wijn. Getuige hiervan zijn de vele caves waar je de heerlijke wijnen kan proeven.

 

Rasteau, hooggelegen op een bergachtig massief met zachtglooiende hellingen, geniet van een uitzonderlijke ligging.  De diversiteit van de gronden en het microklimaat van de Middellandse Zee verlenen de wijnen een sublieme smaak. Rasteau dankt zijn naambekendheid aan de Vin Doux Naturel, een op natuurlijke wijze versterkte wijn. In de rode versie is het vooral de grenache noir die de hoofdrol speelt (90 %). De witte Rasteau is zeldzamer en heeft de grenache blanc als basis. In 2010 verwierf Rasteau de Cru status voor zijn rode niet versterkte wijnen. Vanaf dan mocht men dus de naam van de gemeente vermelden op het etiket : ‘AC Rasteau’.

 

Jaarlijks vindt tijdens het pinksterweekend in het dorp L'Escapade des Gourmets plaats : een culinaire wandeling van ongeveer zes kilometer door de wijngaarden van Rasteau met onderweg proeverijen en animatie.  Volgende Escapade des Gourmets : zondag 28 mei 2022.

>Klik hier voor een sfeerbeeld van L'Escapade des Gourmets<

 

Elk jaar op 14 augustus viert men in het dorp de ‘Nuit du Vin’, een unieke kans om de heerlijke wijnen van Rasteau te ontdekken ! Het dorp wordt dan bezocht door een paar duizend wijnliefhebbers. Niet te missen !

>Klik hier voor een sfeerbeeld van de Nuit du Vin<

 

 Een uitgestippelde mountainbikeroute of wandelingen vanuit het dorp brengen je langs de glooiende wijngaarden. Als je het dorp verkent kom je na een korte klim bij een 12eeeuws kerkje, van daaruit heb je een subliem zicht op de omgeving ! De Mont Ventoux, Les Dentelles de Montmirail, de uitgestrekte wijngaarden in de vallei van de Rhône,... kan je van hieruit bewonderen.

 

Vanuit Rasteau is het slechts een tiental minuutjes rijden naar Les Dentelles de Montmirail, een kwartiertje naar Vaison-La-Romaine en twintig minuten naar de Mont Ventoux.

  • Les Comtadines in Rasteau
  • Mont Ventoux
To Top