De Provence... wie kent niet deze prachtige streek met zijn vele bezienswaardigheden,
de stemmige Provençaalse marktjes, de bekende wijnkelders,...

Kom proeven van deze gezellige sfeer, van een fietstocht langs geurige paden,
een rustgevende wandeling langs lavendel- of wijnvelden, of gewoon van de zuiderse zon.
Een vakantie voor fijnproevers !

 

 

Bezienswaardigheden en activiteiten

 

Mont VentouxMont Ventoux

Op een boogscheut van Rasteau vind je de Mont Ventoux, alom bekend bij wielerliefhebbers.  'Mont Ventoux' betekent letterlijk ‘berg van de wind’.  Hij is van veraf en van overal te zien, ook vanuit Rasteau.  Hij bestaat uit gebarsten kalksteen en is ongeveer 1.900 m hoog en 15 km breed. Er zijn sterke temperatuurverschillen tussen de top en de voet.

In de zomer wordt de Mont Ventoux vooral bezocht door toeristen die de berg beklimmen, voornamelijk met de fiets.  In de herfst is een beklimming betoverend doorheen het veelkleurige gebladerte en in de lente, tijdens de bloeiperiode, is de berg een reusachtige bijenkorf.  De temperatuur op de top kan in de winter dalen tot -27 °.  Naast wandelen en fietsen kan er in de winter ook geskied worden.

 

 

Dentelles de MontmirailLes Dentelles de Montmirail

De Dentelles de Montmirail (Mons mirabilis) draagt zijn naam met recht.  Het is een prachtige locatie om te wandelen of te klimmen.  Fijn uitgebeiteld door erosie, ziet men al van ver een echt kantwerk van stenen op een hoogte van 755 m.  Het zijn de eerste uitstulpingen van de Alpen in de Rhônevallei.  De vegetatie is mediterraans : aromatische planten, groene eiken, aleppopijnbomen.

 

 

 

  

Vaison-La-RomaineVaison La Romaine

Vasio Vocontiorum, zoals de Romeinen deze plaats noemden, ligt aan de oevers van de Ouvèze.  Omdat er heel wat overblijfselen zijn mag deze plek op een tocht door de Provence eigenlijk niet overgeslagen worden !

Wie de Romeinse dagen wil laten herleven kan de Gallo-Romeinse sites bezoeken.  Ook de middeleeuwse stad op de heuvel, evenals de Provençaalse markt op dinsdag, zijn zeker de moeite waard !

 

 

 

Avignon

Avignon

De hoofdstad van het departement Vaucluse neemt in de geschiedenis van Frankrijk een heel aparte plaats in.  Als residentie van zeven pausen was Avignon in de 14e eeuw het religieuze centrum van Europa.  Daardoor kan je er prachtige pausenpaleizen bezoeken en heeft het Italiaanse invloeden, waardoor het nu juist zo opmerkelijk anders is dan andere steden in de Provence.  De pausenstad staat het hele jaar door bol van de activiteiten.  Het heeft een gezellig centrum (shopping, restaurantjes, terrasjes,...) en het historische centrum werd door Unesco tot werelderfgoed verklaard.  Naast de vele bezienswaardigheden is er ook hetjaarlijkse theaterfestival in de maand juli. Alleen al in de straten valt er dan veel te beleven in de stad.  Een echte aanrader !

 

   

 

OrangeOrange

Het Orange van nu is een provinciestad midden in het wijngebied van de vermaarde Côtes du Rhône. In de stad valt heel wat Romeins erfgoed te bewonderen, zoals l’Arc-de-Triomphe, bijzonder monument van de Romeinse kunst in de Provence dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en het Théâtre Antique, het enige theater in Europa dat nog steeds in het bezit is van haar originele scènemuur...

 

 

 

 

Caverne du Pont dArcGorges de l'Ardèche

In het zuiden van de Ardèche ligt deze avontuurlijke kloof.  Verschillende rotsformaties en inhammen sieren het landschap langs dit uitgesleten stukje rivier.  De spannendste manier om dit gebied te verkennen in natuurlijk per kano of kajak.  Naast de verschillende grotten is het hoogtepunt van je tocht de mooie natuurlijke boogbrug Pont d’ Arc.  De brug is ongeveer 34 m hoog. Doordat het water van de rivier Ardèche soms erg hoog staat is de boogbrug langzaam uitgesleten.  Via een klein wandelpad is het mogelijk om vanaf de brug over het gebied uit te kijken.  Het dorp Vallon-Pont-d'Arc is een goed bezochte toeristische plaats met een aantal winkels en restaurants. Hier zijn in de zomer heel wat sportieve activiteiten te doen.

In 1994 ontdekte men de 36.000 jaar oude, met rotstekeningen beschilderde 'Grotte Chauvet', die in juni 2014 aan de Unesco werelderfgoedlijst werd toegevoegd.  Even verderop is men er ondertussen in geslaagd een bijzondere replica van deze grot te maken : 'la Caverne du Pont d'Arc'.  De replica werd geopend in april 2015 en is beslist een bezoek waard !

 

Parc Naturel Régional Lubéron

Het landschap van kleine boom- en wijngaarden en velden met geurige kruiden wordt gedomineerd door het witte kalkmassief van de Lubéron.  Het is het laatste gebergte tussen de Alpen en de zee met toppen van rond de 1.000 meter.

Het bedrijvige Apt is een perfect uitgangspunt voor tochten door de Lubéron dat bezaaid ligt met tal van hooggelegen pittoreske dorpen zoals Gordes, Bonnieux, Ménerbes, Lourmarin,... 15 km van Apt ligt het Colorado de Rustrel, een schitterend stukje natuur, gevormd door op elkaar gestapelde lagen okerhoudende aarde.  Je kan hier prachtige wandelingen maken. In mei heeft hier ook het okerfeest plaats.

GordesGordes : Het dorp met huisjes die rondom een indrukwekkend kasteel zijn gebouwd torent boven de vlakte uit.  Vele smalle, met stenen geplaveide straatjes, geeft het dorp een authentieke uitstraling.  Niet ver van het centrum vind je het Bories-dorp, met woningen van “pierre sèche” (stenen zonder cement).  Ze geven een beeld van het dagelijkse leven uit de middeleeuwen.  U vindt er schaapskooien, broodovens, wijnvaten, dorsvloeren,...

Ménerbes : Het dorp staat op de lijst van ‘mooiste dorpen van Frankrijk’ en biedt een prachtig uitzicht op de Luberon en de Monts de Vaucluse.  De Engelse schrijver Peter Mayle maakte het dorpje bekend door zijn boek ‘Een jaar in de Provence’.  Je kan hier ook de Côtes du Luberon proeven in het prachtige Maison de la Truffe et du Vin.

Lourmarin : Helemaal in het zuiden van de Lubéron ligt Lourmarin.  Het ligt beschut tegen de mistral en bekoort de bezoekers door zijn kunst.  Winkeltjes, Provencaalse markt, kunstgalerijen, exposities,... maken dit dorpje tot een must tijdens de vakantie.

 

 

Nog de moeite...

Abdij Notre-Dame van Sénanque : Prachtig gelegen in het dal van de Sénanque (nabij Gordes).  Geleide rondleidingen mogelijk.

Gorges de la Nesque : Een canyon met fantastische rotsen boven een afgrond langs een weg vol met tunnels en uitzichten.  Een fietstocht of een rondrit met de auto behoort hier tot de mogelijkheden.

Le Barroux : Hooggelegen dorp met smalle straatjes en een kasteel dat uitzicht biedt op de vallei.  Op 14 juli wordt hier het feest van de abrikoos gevierd.

Châteauneuf-du-Pape : Bekend om zijn wijn, gelegen aan de Rhône.  De ruïnes van het kasteel bieden een fraai uitzicht op het dal van de Rhône met zijn vele omliggende wijngaarden.

Nyons : Stad in het hart van de Drôme met één van de gezelligste wekelijkse markten, een mooie historische binnenstad en tal van pittoreske pleintjes.  Een stad vol geuren en heerlijke olijven !

Saint-Rémy-de-Provence : Bekend vanwege Vincent Van Gogh en het geboortedorp van Nostradamus, alsook vanwege zijn prachtig bewaarde Romeinse monumenten.

Les Baux-de-Provence : Met zijn middeleeuwse burcht bovenop een kalkrots in Les Alpilles.

Eygalières : Een pittoresk dorp langs het massief van de Alpilles.  Een eindje buiten het dorp staat de bezienswaardige romaanse Chapelle St-Sixte, omringd door cipressen.

L’ Isle-sur-la-sorgue, hoofdstad van de brocante en antiquaires.  Elke zondag kan je hier terecht voor de alom bekende brocantemarkt.

Rémuzat : Gieren spotten op de Rocher du Caire.

 

Rémuzat

 

To Top